Stone House at Pine

The residence, built primarily as a summer escape from the low desert heat, truly grows harmoniously and naturally from the site. The essential character of the design was influenced by the early buildings of the National Parks.

For this residence, the stone came from excavating for the foundation and septic system and clearly reads as structural, no as a veneer. Attention to southern and northern exposures and resulting site preservation and energy requirements determined design choices. On southern exposures, heavily insulated wooden walls mitigate summer heat gain; the stone wall mass on the northern exposure slowly releases cooling during daytime hours. All exposed posts and beams are structural; exposed joist tails reveal the simple stick-framing and durability.

Ultimately, the symbiosis of stone, wood, and steel reflects a structure rooted to its site.