The Miller Carefree Residence

Clint Miller’s commitment to empathetic use of the Sonoran is exemplified in his family’s new home in Carefree.  Miller purchased  a home which had been reduced to a few standing walls but which occupied a classic desert lot in an older area of Carefree.
The home’s design is an homage to the work of two masters of modern architecture: Philip Johnson’s Glass House; and Mies van der Rohe’s, central concept of “less is more” and use of glass and steel.  The two revolutionized modern architecture and defined clean, minimalist design.

Influenced by these masters and subtly integrated into its site, the home is now a modern adaptation of Carefree’s earliest homes, featuring a simple, stretched, rectilinear design, complemented by a timeless, warm color palette and floor-to-ceiling windows which provide direct views of Black Mountain.
The home’s meandering driveway leads past a major wash and diverse, abundant vegetation to a dwelling that has been both reclaimed and modernized with such features as roof overhangs which shield the glass expanses from summer sun and linear ventilation patterns.